maanantai 16. huhtikuuta 2012

Jared Diamond: Kolmas simpanssi - Ihmiseläimen evoluutio ja tulevaisuus


Erittäin mielenkiintoinen kirja ihmisen evoluutiosta, alkaen esi-ihmisistä ja päättyen maapallon ja ihmisen nykyhetkeen ja tulevaisuuden pohtimiseen. Kirja on alunperin julkaistu jo vuonna 1992, mutta suomennettu vasta 2007. Paljon on siis ehtinyt kirjan kirjoittamisen jälkeen tapahtua ja uutta tietoa saatu, mutta perusasiat pysyvät silti muuttumattomina. Erilaisia kilpailevia teorioita on toki paljon liittyen ihmisen evoluutioon ja kehittymiseen, mutta mielestäni Diamondin kirjassa esitetyt teoriat ovat hyvinkin järkeenkäyviä.

Kirjassa etsitään syitä muun muassa ihmisen muista eläimistä täysin poikkeavaan lisääntymiskäyttäytymiseen, kuten piilossa olevaan ovulaatioon ja menopaussiin, tutkitaan kielen kehitystä ja sen vastineita eläinmaailmassa sekä pohditaan ihmisen muita ominaisuuksia, joiden yleensä ajatellaan liittyvän pelkästään ihmisen käyttäytymiseen, kuten taidetta ja kykyä tehdä massamurhia. Lopulta tutkitaan seurauksia, joita ihmisen kehittymisestä (mm. maatalouden aloitus) ja levittäytymisestä maapallolle oli, ja miten ne seuraukset erosivat nykyihmisen ympäristölleen aiheuttamasta tuhosta, vai erosivatko?

Monista aiheista annetaan yksityiskohtaisia esimerkkejä ja kerrotaan arkeologien ja paleontologien tekemistä tutkimuksista ja menetelmistä. Erittäin kattava kirja, joka antoi kyllä miettimisen aihetta. Seuraava Diamondin kirja on jo odottamssa lukemistaan. 

Ei kommentteja: