maanantai 17. joulukuuta 2012

Haruki Murakami: Mistä puhun kun puhun juoksemisesta


Haruki Murakami on japanilainen kirjailija, jolta on suomennettu useita teoksia. En ole lukenut niistä yhtäkään, mikä on harmi, koska olisin ehkä saanut tästä kirjasta jotain enemmän irti jos olisin. Juoksemisen filosofiansa lisäksi hän pohtii kirjassa myös romaanikirjailijana olemisen vaatimuksia sekä sitä, miten juokseminen sopii yhteen kirjoittamisen kanssa.

Miksi sitten lainasin tämän kirjan? En ole ihan varma, en nimittäin todellakaan ole mikään juoksija. En ikimaailmassa pystyisi juoksemaan maratonia, kymmenen kilometriäkin tekisi tiukkaa. Kuitenkin aloitin hölkkäharrastuksen muutama vuosi sitten ja jotain kummallisen koukuttavaa siinä on. Se tunne, kun huomaa viimein pystyvänsä hölkkäämään kauemmin kuin viisi minuuttia ilman että tuntee kuolevansa on upea! Ajattelin Murakamin käyvän läpi kirjassaan samankaltaisia tunteita ja niin hän käykin. Tosin täysin eri tasolla kuin mitä itse olen, kirjassaan hän kertoo valmistautumisestaan ties kuinka monenteen maratoniinsa. 

Ei tämä mikään maata mullistava lukukokemus ollut, ehkä jopa vähän pitkäveteinen välillä. Kuitenkin oli mukava lukea jonkun pitkään juoksemista harrastaneen ajatuksia ja kokemuksia, sekä huomata että tuska ja epätoivo seuraavat mukana vaikka juoksisi kuinka pitkään. En enää tunne itseäni ihan niin onnettomaksi sunnuntaihölkkääjäksi, pääasia on saada itsensä liikkeelle. 

Ei kommentteja: