maanantai 12. syyskuuta 2011

Joseph Heller: Catch-22


Tapahtumat sijoittuvat toiseen maailmansotaan, Yhdysvaltojen ilmavoimien tukikohtaan lähellä Italiaa. Päähenkilö on Yossarian -niminen lentäjä, joka pelkää henkensä puolesta ja miettii kovasti keinoja päästä takaisin kotiin, tuloksetta. Tapahtumia kerrotaan eri henkilöiden näkökulmista eri kappaleissa, mikä antaa henkilöistä toki erilaisen, tarkemman kuvan, mutta samalla myös sekoitti ainakin minun pääni. Kenraaleita, luutnantteja, kapteeneita ym. on niin paljon, että ne menivät sekaisin iloisesti. Asiaa ei auttanut se, että kaikki henkilöt olivat hyvin erikoislaatuisia, tyypillisen satiristiseen tapaan ylikarrikoituja ja sen seurauksena eivät kovinkaan erilaisia.

Kirjan nimi tarkoittaa "noidankehää", josta ei pääse päättelemällä pois, esimerkkinä vaikkapa Yossarianin tapailema italialainen nainen. Hän suree, koska kukaan kunniallinen mies ei halua hänen kanssaan naimisiin koska hän ei ole enää neitsyt. Yossarian tarjoutuu naimaan hänet, jolloin tyttö toteaa, että Yossarian on hullu kun haluaa naimisiin naisen kanssa joka ei ole neitsyt, ja hän puolestaan ei voisi koskaan naida hullua miestä. 

Lukemalla tämän kirjan tein historiaa, se sai kunnian olla ensimmäinen lukemani sotaromaani sekä e-kirja. Molempia olen pitänyt lähes ylitsepääsemättöminä esteinä itselleni, siksi onkin ikävää että en pitänyt kirjasta kovinkaan paljon. En tosin itse tätä kirjaa hankkinutkaan, vaan sen lähetti minulle miespuolinen ystäväni. Varmaan minulta jäi ymmärtämättä paljon tekstin hienouksia ja syvempiä merkityksiä englanninkielen takia, mutta ainakin sen voin todeta, että satiiri ei kirjallisuudenlajina ole minua varten. Kirjassa oli omat hauskat oivalluksensa, mutta paljon oli myös saman asian jankkaamista edestakaisin, ja samat asiat toistuivat vielä eri kappaleissa.

E-kirja sen sijaan oli kokemuksena mukava, vaikka etukäteen pelkäsinkin etten jaksa pientä puhelimen näyttöä tuijottaa. Pelko oli turha, lukeminen tuntui sujuvan jopa paremmin kuin tavallisen kirjan lukeminen. Mikä parasta, kirja kulkee mukana siellä missä puhelinkin eikä vie paljoa tilaa. 

Ei kommentteja: