keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Elizabeth Gilbert: Tahdonko? Kuinka päädyin naimisiin


Kirja jatkaa tarinaa, johon Eat, Pray, Love jäi (inhoan kyseisen kirjan suomennosta, enkä periaatteesta sitä käytä). Elizabeth ja Felipe haluavat elää elämäänsä yhdessä, menemättä koskaan naimisiin. Felipeltä kuitenkin estetään pääsy Yhdysvaltoihin, eikä viisumin saamiseksi näytä olevan muuta keinoa kuin hakea avioliittolupaa. Elizabethillä varsinkin on varsinainen kammo avioliittoa kohtaan, joka tätä kirjaa lukiessa tulee selvääkin selvemmäksi.

Kirja on omaelämäkerrallinen, mutta vielä enemmän se on tutkielma länsimaisen avioliiton historiasta ja nykytilasta. Kirjasta löytyy paljon mielenkiintoista pikkutietoa historiallisesta näkökulmasta, mutta myös syvempää pohdiskelua kirjailijan omista sukulaisista ja heidän avioliitoistaan. Ehkä jonkinlainen pakkomielteenomaisuus aihetta kohtaan vaivasi lukiessa, mutta aihetta oli ainakin pohdiskeltu monelta kantilta.

Asia, joka häiritsi enemmänkin näin suomalaisesta näkökulmasta, oli keskittyminen nimenomaan avioliittoon. Toki kirjailijan "pakkoavioliiton" vuoksi tämä oli kirjan idea, mutta koska kaikkea muutakin yhteiseloon ja parisuhteisiin koskevaa oli käsitelty ainakin jonkin verran, tuntui hieman häiritsevältä että avoliittoa ei käsitelty oikeastaan ollenkaa, paitsi mainintana, että ennen kirkon sekaantumista asiaan Euroopassa oli täysin hyväksyttävää asua yhdessä ilman avioitumista. Kun naimisiinmenon ja avioliiton kehittymistä tarkasteltiin suunnilleen koko tunnetun historian ajalta, olisi ollut mielenkiintoista lukea kirjailijan ajatuksia siitä, miksi nykyään yhä suurempi osa pareista ei mene naimisiin lainkaan, ja mikä ero loppujen lopuksi on sillä, asuuko avoliitossa vai avioliitossa?

Ei kommentteja: