maanantai 2. tammikuuta 2012

Kitty Kelley: Oprah


Oprah Winfrey on yksi maailman rikkaimmista ja kuuluisimmista ihmisistä. Hän on talk show -juontaja, omistaa mm. oman tuotantoyhtiön ja televisiokanavan ja ansaitsee satoja miljoonia dollareita vuodessa. Ei siis ihme että hänestä kertovassa kirjassa on sivuja yli 650, melkoinen tiiliskivi luettavaksi siis.

Julkkisten ja rikkaiden elämästä on aina mukava lukea, saada tietää jotain julkisivun takaa. Se tämänkin kirjan ajatuksena on ollut, paljastaa kaikki mahdollinen Oprahista mitä vain irti saa, ja taata samalla mukavat myyntiluvut kirjalle. Mielestäni kirjailija on tässä mennyt kuitenkin niin kauas objektiivisuudesta, että lukeminen tuntui melko turhauttavalle paikoitellen. Sävy oli koko kirjan negatiivinen ja piikikäs, Oprahia soimataan muun muassa siitä, että hän kertoo vain valikoituja paloja menneisyydestään ja itsestään, vaikka vaikuttaa ohjelmassaan hyvin avoimelta. Tai vaatii vaitiolosopimukset yhtiönsä työntekijöiltä ja vierailta. Tuskin mitenkään epätavallista julkisuuden henkilölle.

En väitä etteikö kirja olisi ollut mielenkiintoista luettavaa, mutta se olisi ollut paljon vaikuttavampi jos koko kirja ei olisi tuntunut yritykseltä tönäistä Oprah alas jalustaltaan. Hyväntekeväisyyslahjoituksista ja -projekteista kerrotaan jonkinverran, mutta nekin leimataan oman julkisuuskuvan kiillottamiseksi ja julkisuuden saamiseksi. Tiedän nyt enemmän Oprahista kuin olisin koskaan halunnut tietää, mutta mielestäni tämä kirja ei kertonut koko totuutta. Uskottavuutta olisi lisännyt huomattavasti objektiivisempi lähestymistapa.

2 kommenttia:

Paula / Luen ja kirjoitan kirjoitti...

Hei löysin blogisi blogilistan kautta! Jään seuraamaan :-).

Luin Oprahin noin vuosi sitten. Minusta kirjan sävy ei ollut kauttaaltaan negatiivinen eikä kirjoittaja yrittänyt huojuttaa Oprahia, vaikka tosin kritisoikin Oprahin tekemisiä ja olemisia ihan rankallakin kädellä välillä. Minua se ei kuitenkaan häirinnyt. Sen sijaan itse ajattelin asian niin, että menestyäkseen pitää olla laskelmoiva, se on menestyksen hinta. Kun menestyksen eteen tehdään hyvää esim. lahjoituksia tai pr-työtä (mikä on ihan ok), sen tulee näkyä, että maine kasvaa. Ei Oprah olisi Oprah ilman julkisia näyttäviä tekojaan. Meillä olisi hänestä oppimista!

Kirja oli todella kiinnostava ja tuhti paketti Oprahista. Yksi yksityiskohta on jäänyt mieleeni vahvasti: Oprahilla on fanien antamien lahjojen suunnaton (oliko peräti usean jalkapallokentän kokoinen?) varasto, mistä löytyy mitä ihmeellisimpiä esineitä, tyyliin virkastusta Oprah-nukesta kermakakkuun jne. :-D

Luet kiinnostavia kirjoja! :-) Kommentoin erikseen Kellokoskeln Prinsessaa.

Miiru kirjoitti...

Hei, ja tervetuloa :)

Olen samaa mieltä kanssasi siitä, ettei Oprahista olisi koskaan tullut sitä mitä hän nyt on ilman massiivista julkisuutta, johon hän määrätietoisesti pyrkikin. Enkä usko että kirjassa on mitenkään vääristelty tai liioiteltu hänen persoonaansa, käyttäytymistään tai tekemisiään. Mutta jotenkin vain kirjan alusta lähtien minusta tuntui, että kaikkea hänen tekemäänsä kritisoitiin turhankin negatiivisesti ja keskityttiin suurimmaksi osaksi kielteisiin lehtikirjoituksiin ja Oprahista annettuihin kommentteihin, ikäänkuin hän olisi ainoa julkisuuden henkilö joka toimii niin kuin toimii. Toki asiat saadaan näyttämään juuri sellaisilta kuin halutaan, riippuen siitä, miltä kannalta niistä kirjoittaa. Pelkkää Oprahin ylistystä tuskin olisin viitsinyt lukea lainkaan :)