sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

David Eagleman: Incognito - Aivojen salattu elämä


Eagleman on neurotutkija, joka yrittää kirjassaan valottaa aivojen tiedostamattoman ja tiedostetun minän "työnjakoa", sekä sitä miten ylipäätään teemme päätöksiä, havainnoimme maailmaa ja ohjaamme käyttäytymistämme. Yksi suuri kysymys johon kirjassa etsitään vastausta on se, onko vapaata tahtoa olemassa? Tietoinen minä on kuitenkin loppujen lopuksi vain pienen pieni osanen, joka ei saa tietoonsa kuin ne havainnot, ajatukset ja ideat, jotka tiedostamaton minä sen antaa havaita, eikä meillä ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa niihin tai kontrolloida niitä. 

Kirjassa pohdittiin syvemmin muun muassa tulevaisuuden oikeuslaitoksen toimintaa sekä syyntakeettomuutta. Jos vapaata tahtoa ei ole, vaan rikollinen käytös johtuu esimerkiksi etuotsalohkon kehittymättömyydestä, mikä olisi paras tapa hoitaa rangaistus? Tai voidaanko ajatella rikollisen olevan syyntakeeton sillä perusteella, että hänellä ei ole todella vapaata tahtoa päättää käyttäytymisestään?

Tämä oli paljon ajatuksia herättävä kirja. Oikeastaan se vahvisti aiempia ajatuksiani siitä, että vapaata tahtoa ei ole, vaan valintoihimme ja päätöksiimme vaikuttaa jokin muukin kuin oma tahtomme. Tässä tapauksessa kyse ei ole mistään jumalallisesta väliintulosta, vaan aivojemme kemiasta, geeneistä, ympäristöstämme ja kaikista kokemuksistamme. 

6 kommenttia:

Linnea / pigeonnaire kirjoitti...

Minulla on tämä opus kesken, vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja tämä nyt vahvistaa mielikuvaani entisestään. Odotan innolla että pääsisin taas tämän kimppuun.

Miiru kirjoitti...

Pidin Eaglemanin tyylistä kirjoittaa niin paljon, että pistin lukulistalleni myös hänen toisen suomennetun teoksensa, Tarinoita tuonpuoleisesta, joka on fiktiivinen novellikokoelma :)

Anonyymi kirjoitti...

Näin maallikkona tuntuu että Eaglemanilla on tuoretta kerrottavaa tietoisuudesta ja aivojen toiminnasta.
Toivottavasti alkukielisen version sujuvuus ja eheys on säilynyt suomennoksessa.

Miiru kirjoitti...

Kirja oli todella sujuva luettava, enkä ainakaan itse kiinnittänyt huomiota suomennokseen, minun mielestäni ainakin onnistunut suomennos siis :)

PauliinaMaria kirjoitti...

paras kirja ikinä!

Miiru kirjoitti...

Kiva huomata että tietokirjoista pitäviä ihmisiä on enemmänkin :) Usein tuntuu että tietokirjat jäävät romaanien varjoon.