maanantai 20. elokuuta 2012

Carlos Ruiz Zafon: Tuulen varjo


Daniel on kymmenvuotias, kun hänen kirjakauppias-isänsä vie hänet unohdettujen kirjojen hautausmaalle. Siellä lepäävät kaikki ne kirjat, joita kukaan ei enää lue eikä muista. Sieltä Daniel löytää Julian Caraxin kirjoittaman Tuulen varjon, lumoavan kirjan jonka tarina vie hänet mukanaan. Hän yrittää löytää lisää Caraxin kirjoja, mutta yhtäkään ei löydy, sillä ne on kaikki tuhottu. Daniel päättää ruveta selvittämään mitä kirjailijalle tapahtui ja seuraa hänen jälkiään vuosikymmenien myötä, huomaten että hänen omasta elämästään rupeaa löytymään paljon yhtäläisyyksiä Julianin elämän kanssa.

Ihana, lumoava ja vastustamaton kirja. Yksi parhaista joita olen koskaan lukenut. Sanat veivät mukanaan ja luin kirjan varmaan ennätysajassa. Olen lukenut innostuneita ja positiivisia kommentteja kirjasta useista kirjablogeista, mutta jostain syystä en vain ollut saanut etsittyä kirjaa käsiini. Onneksi nyt viimein kirjastossa käydessäni tämän muistin ja jopa löysin hyllyltä. Ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja!

Kerrankin täytyy muistaa myös kiittää suomentajaa. Yhtään kertaa ei tullut tuskastuttavaa tunnetta suomennosta lukiessa, ei omituisia ja tyyliin sopimattomia sanoja, enkä huomannut edes suurempia kirjoitus- tai kielioppivirheitä. En niitä mitenkään tietoisesti lukiessa etsi, mutta joku alitajuinen sensori kiinnittää heti huomiota etenkin kirjoitusvirheisiin. Mikä on sikäli hassua, etten todellakaan itse osaa kirjoittaa kunnollista suomen kieltä, saatikka että ymmärtäisin pilkkusäännöistä mitään. Kerran oli kuitenkin lähellä etten lähettänyt kustantajalle tulikivenkatkuista postia siitä, minkälaisia käännöksiä heiltä pääsee läpi. Kirjan nimeä en viitsi mainita, mutta oli kyllä erinomainen esimerkki siitä, minkälaista tekstiä ei pitäisi koskaan päästää painoon. Tämä on myös yksi syy siihen miksi luen mieluummin englanniksi. Silloin huomio kiinnittyy kokonaisuudessaan tekstiin eikä muihin pikkuseikkoihin.

2 kommenttia:

Raisa kirjoitti...

Minäkin tykkäsin tästä kirjasta kovasti (kirjoitus löytyy blogistani kirjaurakka.blogspot.fi) ja jos joku pyytää suosittelemaan hyvää kirjaa tulee tämä mieleen melkeinpä ensimmäiseksi! Ihana kirja :)

Miiru kirjoitti...

Ja nyt on pakko lisätä kirjailijan muu tuotanto lukulistalle myös, ne eivät voi olla kovin paljon huonompia kuin tämä :)