lauantai 4. elokuuta 2012

Steve Alten: Mayojen testamentti


Michael Gabriel on lapsesta saakka työskennellyt arkeologi-vanhempiensa kanssa yrittäen selvittää Mayojen ennustuksen salaisuuksia. Ennustuksen mukaan talvipäivän seisauspäivänä 21.12.2012 ihmiskunta tuhoutuu lopullisesti. Michaelin isä Julius uskoo ennustuksen olevan totta, mutta on myös varma että jokin pelastuskeino on olemassa. Isänsä kuoleman jälkeisten tapahtumien takia Michael tuomitaan vankimielisairaalaan, eikä hänellä ole keinoa päästä jatkamaan isänsä tutkimuksia, ennenkuin uusi lääkäriharjoittelija Dominique ottaa hänen hoitonsa vastuulleen.

Kirjassa on yhdistelty taitavasti faktaa ja fiktiota ja Google oli välillä kovassa käytössä. La Ventan kalloista ja Piri Reisin kartasta en ollut ennen kuullutkaan, ja tarinaan oli yhdistelty paljon myös muita muinaisen maailman ihmeitä, myyttejä ja tarinoita. Välillä en ollut edes varma oliko jokin asia totta vai kirjailijan mielikuvitusta. Oman lisänsä lukemiseen toi oikea ajankohta, sillä jo muutaman kuukauden kuluttua koittaa päivä jolloin Mayojen kalenteri loppuu ja ihmiskunta ennustuksen mukaan tuhoutuu. Kirjahan on kirjoitettu jo kymmenisen vuotta sitten ja välillä oli myös huvittavaa lukea kirjailijan omia "ennustuksia" siitä, millainen maailma on vuonna 2012. Hieman on tekniikan kehitys jäänyt jälkeen hänen visioistaan ja Yhdysvalloissakin on jo ensimmäinen musta presidentti.

Kaiken kaikkiaan tarina oli hyvä, mutta ehkä jo hieman liiankin tieteisromaanimainen loppua kohti. Viimeinen kolmasosa kirjasta oli todella puuduttavaa lukea kaikkine teknisine yksityiskohtineen. Mielikuvitus sai kuitenkin siivet ja paljon pohdittavaa pyramideista ja muinaisista kansoista. 

Ei kommentteja: