sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Laila Hietamies: Unohduksen lumet


Unohduksen lumet on toinen kirja Hietamiehen Lappeenranta -sarjassa. Ensimmäinen on Lehmusten kaupunki, jonka luin jokin aika sitten. En ole juurikaan lukenut suomalaisten kirjailijoiden romaaneja, lähinnä vain tietokirjoja. Siksi olikin ihana yllätys löytää kirjailija, jonka kirjoihin ihastuin täysin. Osasyy voi olla myös se, että tapahtumat sijoittuvat omaan asuinkaupunkiini, mutta se ei suinkaan ole ainoa asia.

Sarjan aloitusosassa nuori ompelijatar Ilona tapaa ystävänsä Liisan kanssa kaksi ratsuväen upseeria, Veikon ja Arnoldin. Eletään aikaa ennen sotaa, eivätkä kaupunkilaiset katso nuorten suhdetta hyvällä. Pikkukaupunki saa toden teolla juoruiltavaa, kun Ilona tulee raskaaksi, eikä heidän sallita menevän naimisiin erilaisen yhteiskunta-aseman takia.

Unohduksen lumet jatkaa heidän tarinaansa. Aikaa on kulunut kymmenen vuotta edellisen kirjan tapahtumista. Talvisota alkaa ja kaikkien elämä muuttuu täysin. Veikko ja Arnold joutuvat rintamalle, eikä kaupunkiin jäävilläkään ole helppoa pommitusten keskellä. Arnoldin vaimo Liisa huolehtii heidän kahdesta lapsestaan sekä vanhasta isästään. Ilona menee puhelunvälittäjäksi lähelle rintamaa Sortavalan lähelle. Veikko ja Ilona eivät ole olleet missään tekemisissä kymmeneen vuoteen, mutta sodan keskellä heidän polkunsa risteävät jälleen.

Ihanaa pitkästä aikaa lukea kirjaa, jota ei olisi malttanut laskea käsistä pois ollenkaan. Henkilöt olivat mielenkiintoisia, eikä huumoriakaan puuttunut. Syvimmin kosketti kuitenkin sodan kuvaukset, niin rintamalla kuin kaupungeissakin. En silti osaa kuvitellakaan, kuinka kauheaa jatkuva pelko ja väsymys on ollut. Sarjan seuraava osa sijoittuu jatkosodan aikaan, joten lisää isänmaallista tunnetta on tiedossa. 

Ei kommentteja: