tiistai 17. kesäkuuta 2014

Hussein Al-Maadidi: 361 päivää helvetissä


Kirjan kirjoittaja on Irakilainen toimittaja ja journalisti, joka joutui Yhdysvaltojen armeijan pidättämäksi Irakin sodan aikana. Kirjassa hän kertoo kokemuksistaan muun muassa Abu Ghraibin vankilasta.

Abu Ghraibin vartijoiden ihmisoikeusrikkomusten tultua julkisuuteen kellään tuskin oli kovin positiivista kuvaa Yhdysvaltojen armeijasta. Al-Maadidi kuvaa vielä paljon karmeampia tapahtumia ja hyväksikäyttöjä. Inhimillisyys tuntuu olleen kaukana ja ainakin itselleni tuli mieleen kirjaa lukiessa, että ihmisten kohtelu oli ala-arvoista nimenomaan siksi, että vangit olivat muslimeja.

Kirjailija ei kerro tapahtumista kovin syvällisesti, vaan lähinnä päiväkirjamaisesti. Siksi lukukokemus jäi valjuksi. Toisaalta kirjasta olisi tullut varmaan liian raaka, jos kaikki olisi kerrottu yksityiskohtaisesti. Varmaan myös kulttuurierot vaikuttavat, länsimaalaisena olen jo niin kyllästetty väkivallan lukemisella ja katselulla, että juuri mikään ei enää järkytä.

Kaiken kaikkiaan lukemisen arvoinen kirja. Toki mieleen tuli, kuinka paljon kirjailijan vihamielisyys Yhdysvaltoja kohtaan väritti kerrontaa, mutta uskon kuitenkin tapahtumien menneen suurin piirtein kuten ne on kerrottu. 

Ei kommentteja: