torstai 11. elokuuta 2011

Hannu Lauerma: Pahuuden anatomia - pahuus, hulluus, poikkeavuus



Hannu Lauerma toimii psykiatrian vastaavana yliläkärinä Psykiatrisen vankisairaalan yksiköissä Turussa ja Vantaalla. Tässä kirjassa hän käsittelee pahuuden ja julmuuden eri ilmenemismuotoja, yleistä suhtautumista niihin sekä evoluution, kehittymisen ja ryhmän vaikutusta ihmisen käyttäytymiseen. Myös psykiatrisia häiriöitä ja psykiatrian kehitystä tieteenalana käydään läpi.

Kirjassa keskityttiin paljon muun muassa sodissa tapahtuneisiin julmuuksiin, suomalaisiin entisaikaisiin uskonlahkoihin sekä politiikassa vaikuttaneiden ihmisten rikoksiin. Vähäisesti käsiteltiin myös esim. Suomessa tapahtuneita kouluampumisia ja Myyrmannin pommi-iskua. Olisin itse odottanut enemmänkin tällä ja viime vuosikymmenillä tapahtuneiden tragedioiden käsittelyä ja pohtimista, mutta pääpaino oli 1800-1900 -lukujen tapahtumilla. Se ei kuitenkaan ollut huono asia, sillä esimerkiksi Suomessa vaikuttaneista uskonlahkoista lukeminen oli äärimmäisen mielenkiintoista ja täysin uutta tietoa tuli ainakin itselleni paljon.

Mielenkiintoinen kirja kaiken kaikkiaan ja antoi paljon pohdittavaa. Lisäksi kirjailijan tyyli kirjoittaa osin humoristisesti teki lukemisesta mukavampaa kuin pelkän kuivan faktatiedon lukeminen olisi ollut.


Ei kommentteja: