sunnuntai 27. marraskuuta 2011

George Orwell: 1984


On vuosi 1984. Maailma on jaettu kolmeen osaan, Oseaniaan, Euraasiaan ja Itäaasiaan. Nämä käyvät päättymätöntä sotaa maailman valtiudesta, vaikka tosiasiassa kenelläkään ei ole intressiä voittaa sotaa, vaan pitää tilanne muuttumattomana. Winston Smith asuu Oseaniassa ja työskentelee Totuuden ministeriössä, jonka tehtävä on väärentää vanhoja lehtiartikkeleita, kirjoja ja tilastoja vastaamaan aina kunkinhetkistä tilannetta. Kirjoitettua historiaa ei ole, vaan totuus riippuu siitä, mitä Puolue minäkin hetkenä sanoo olevan totta. Puolueeseen kuuluvien on joka hetki oltava valppaana, sillä "isoveli" valvoo jatkuvasti puheita, ilmeitä ja tekemisiä. Puolueen ja aatteen vastaiset ajatukset ovat rikos, joista seuraa kidutus ja kuolema.

Winston on "isonveljen" vihollinen, hän ei pidä puolueen aatteesta eikä historian väärentämisestä. Hän ei vain tiedä, onko olemassa ketään muuta, joka ajattelee samalla tavoin, kunnes tapaa Julian. Seurustelu on ehdottomasti kiellettyä, mutta he onnistuvat tapailemaan toisiaan salassa. Molemmat ovat tietoisia vastarintaliikkeestä, jonka tavoitteena on puolueen syökseminen vallasta, mutta he eivät ole lainkaan varmoja sen olemassaolosta. Yllättäen Winstonia lähestyy Puolueessa ylemmässä asemassa oleva mies, jonka viestiä Winston ei voi tulkita kuin yhdellä tavalla.

Vaikka kirja on julkaistu 1949, se ei tuntunut vanhanaikaiselta. Kirjan kuvaama maailma, jossa edistys on loppunut 1960-luvulla, tuntui aivan todenmukaiselta. Lukeminen tuntui suorastaan ahdistavalta toisinaan, sillä yhteiskunta, eläminen valvovan silmän alla ja jopa uuskieli, jota Oseaniassa kehitettiin, oli kuvattu erittäin elävästi. Kirjan tapahtumat seurasivat jopa uniin asti. Ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja.

Ei kommentteja: