Marja Aarnipuro on Apu-lehden toimituspäällikkönä työskentelevä toimittaja, joka sai rutiinimammografiassa kuulla rinnastaan löytyneen muutoksen, joka tarkemmissa tutkimuksissa paljastui rintasyöväksi. Edessä olivat rinnan poisto ja sytostaattihoidot. Etsiessään tietoa sairaudestaan ja hoidoista hän totesi, että valikoimista puuttuu kirja, jossa olisi yhdistettynä sekä potilaan näkökulma että asiatieto. Niinpä hän sai ajatuksen kirjoittaa sellaisen itse.
Kirjassa hän käy läpi vuoden tapahtumia, tunteita ja ajatuksia aina ensimmäiseen hoitojen jälkeiseen vuosikontrolliin saakka. Väliin on laitettu tietolaatikoita, joista saa ajanmukaista tietoa mm. leikkaushoidosta, liitännäishoidoista, rintasyöpätyypeistä, tilastotiedoista ynnä muusta. Toistoa tulee jonkinverran, mutta luulen että ihmiselle, joka yrittää löytää mahdollisimman paljon ja kattavaa tietoa se on vain hyvä asia.
Kirja oli mielenkiintoinen tietopaketti. Voin kuvitella monen rintasyöpään sairastuneen saavan siitä apua ja lohtua, kun huomaa ettei ole yksin pelkoineen ja vainoharhoineen. Hoitojen aiheuttamat sivuvaikutukset, hoitojen loppumisen jälkeinen epävarmuus siitä, onko nyt todella parantunut, sekä kolotukset, pakotukset, vihlomiset ja muut oireet, jotka vaivaavat mieltä ja stressaavat, ovat varmasti yhteisiä tuntemuksille kaikille syöpää sairastaville ja siitä parantuneille.
Itse tartuin tähän kirjaan ammatillisesta mielenkiinnosta nähdessäni sen kirjaston uutuushyllyssä. Olen työssäni mukana leikattavien rintasyöpäpotilaiden hoidossa, ja halusin saada vähän paremman kuvan potilaan tuntemuksista ja ajatuksista hoitoprosessin aikana. Omalta osaltani rintasyöpäpotilaan hoito rajoittuu ensimmäiseen vuorokauteen leikkauksen jälkeen, sen jälkeen todennäköisesti en enää häntä näe. Kuitenkin koin kirjan lukemisen erittäin hyödyllisenä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti