Kirjassa pohdittiin syvemmin muun muassa tulevaisuuden oikeuslaitoksen toimintaa sekä syyntakeettomuutta. Jos vapaata tahtoa ei ole, vaan rikollinen käytös johtuu esimerkiksi etuotsalohkon kehittymättömyydestä, mikä olisi paras tapa hoitaa rangaistus? Tai voidaanko ajatella rikollisen olevan syyntakeeton sillä perusteella, että hänellä ei ole todella vapaata tahtoa päättää käyttäytymisestään?
Tämä oli paljon ajatuksia herättävä kirja. Oikeastaan se vahvisti aiempia ajatuksiani siitä, että vapaata tahtoa ei ole, vaan valintoihimme ja päätöksiimme vaikuttaa jokin muukin kuin oma tahtomme. Tässä tapauksessa kyse ei ole mistään jumalallisesta väliintulosta, vaan aivojemme kemiasta, geeneistä, ympäristöstämme ja kaikista kokemuksistamme.
6 kommenttia:
Minulla on tämä opus kesken, vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja tämä nyt vahvistaa mielikuvaani entisestään. Odotan innolla että pääsisin taas tämän kimppuun.
Pidin Eaglemanin tyylistä kirjoittaa niin paljon, että pistin lukulistalleni myös hänen toisen suomennetun teoksensa, Tarinoita tuonpuoleisesta, joka on fiktiivinen novellikokoelma :)
Näin maallikkona tuntuu että Eaglemanilla on tuoretta kerrottavaa tietoisuudesta ja aivojen toiminnasta.
Toivottavasti alkukielisen version sujuvuus ja eheys on säilynyt suomennoksessa.
Kirja oli todella sujuva luettava, enkä ainakaan itse kiinnittänyt huomiota suomennokseen, minun mielestäni ainakin onnistunut suomennos siis :)
paras kirja ikinä!
Kiva huomata että tietokirjoista pitäviä ihmisiä on enemmänkin :) Usein tuntuu että tietokirjat jäävät romaanien varjoon.
Lähetä kommentti