sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Malcolm Gladwell: Daavid ja GoljatKaikki tuntevat tarinan Daavidista ja Goljatista ja siitä, kuinka heikompi voi voittaa vahvemman. Tätä Raamatun tarinaa on analysoitu paljon ja lopputulema on se, että Daavidin voitto ei ollut edes mikään yllätys, vaan väistämätön tosiasia.

Gladwell tarttuu kirjassaan siihen, miksi altavastaajat niin usein voittavat. Miten on mahdollista, että lukihäiriöisiä on niin paljon suurien yritysten johdossa, miten yksi mies sai aikaan lakimuutoksen Kaliforniassa, tai miksi ihmiset sodasta ja pommituksista kärsiessään eivät pakene.

Kirja oli ihan mielenkiintoinen, mutta jokin siinä rupesi ärsyttämään. Etukannen lause "Miksi altavastaajat niin usein voittavat?" on jo itsessään harhaanjohtava, sillä eivät altavastaajat loppujen lopuksi "voita" kovin usein. Lukihäiriöisiä ihmisiä on maailmassa miljoonia, mutta hyvin harvat heistä menestyvät paremmin kuin keskivertoihmiset. Köyhiin ja vaarallisiin oloihin syntyviä on vielä enemmän, heistä entistä harvemmat onnistuvat. Toki oli mielenkiintoista lukea siitä, kuinka jotkut ovat pystyneet käyttämään heikkouksiaan hyväkseen, mutta kirjassa yleistetään asioita liikaa. 

Ei kommentteja: