sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Susan Quinn: Marie Curie - Elämä


Marie Curie syntyi Puolassa 1867, mutta muutti myöhemmin Ranskaan opiskelemaan fysiikkaa yliopistoon ja luomaan tutkijan uraa. 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun naisille yliopistossa opiskelu oli jo itsessään harvinaista, mutta uran luominen tieteen parissa oli naisille lähes mahdotonta. Miehensä Pierren kanssa hän kuitenkin onnistui, kaikista vastoinkäymisistä huolimatta.

Marie Curien suuriin ansioihin kuului radioaktiivisuuden keksiminen. Hän tutki radioaktiivisuutta ja sen eri muotoja koko uransa ajan ja sai myös kaksi Nobelin palkintoa. Tämän saavutuksen suuruutta naisen näkökulmasta ilmentää se, että hän oli ainoa tieteiden Nobelin saanut nainen, kunnes vuonna 1935 fysiikan palkinnon sai viimein toinen nainen - hänen tyttärensä Irène. 

Kirja oli oikein mielenkiintoinen katsaus Marie Curien elämään ja työhön, aina lapsuus- ja nuoruusvuosista kuolemaan saakka. Se antoi myös hyvän kuvan viime vuosisadan alun Euroopasta ja eritoten Ranskasta. Miesten hallitsemassa maailmassa naisen oli todella vaikea saada ääntään kuuluviin ja saavutuksiaan esille, mutta sitkeydellä ja peräänantamattomuudella Marie Curie teki sen, vaikka kunnia hänen keksinnöistään yritettiin kovasti työntää hänen miehelleen Pierrelle. 

Ei kommentteja: