torstai 22. syyskuuta 2011

Stephen Hawking: A brief history of time


Syksy on selvästi tullut, koskapa tietokirjallisuus vetää puoleensa vastustamattomasti. Tällä kertaa tuli kyllä haukattua isompi pala kuin pystyin puremaan, sillä suuri osa tekstistä meni yli ymmärryksen. Jollain tasolla ymmärsin kyllä mistä puhuttiin, mutta protonien ja neuronien, kvarkkien ja erilaisten fysiikan teorioiden sovittaminen universumin syntyyn ja olemukseen ei enää onnistunut. Toisaalta oli mielenkiintoista lukea teorioista joita viisaat aivot tuottavat, esimerkiksi aikamatkustamisen ja aikakäsityksen suhteen. Todistettu on, että aika ei kulje samaa tahtia kaikkialla, esimerkiksi maan pinnalla se kulkee hitaammin kuin ylempänä avaruudessa.

Suuri osa yleisestikin tunnetuista teorioista on kuitenkin nimenomaan juuri niitä; teorioita, joita ei ole pystytty todistamaan konkreettisesti. Esimerkiksi mustien aukkojen olemassaolosta ei ole mitään konkreettisia todisteita. Erilaisilla matemaattisilla kaavoilla pyritään luomaan todisteita, jotka vahvistavat olemassaolevia teorioita, joilla sitten pystyttäisiin tarkentamaan maailman syntyä ja olemusta. Tämä kirja vahvisti kyllä sen olettamukseni että tutkijoiden ajatukset lentelevät jossain ihan muissa sfääreissä kuin tavallisten ihmisten. Toisaalta mikäpä olisi sen mielenkiintoisempaa kuin lueskella scifi-juttuja jotka toivotaan saavan todistetuksi lähitulevaisuudessa todeksi?

Luin tämän e-kirjana ja täytyy positiivisena loppuhuomautuksena todeta, että iphoneen sisältyvä english dictionary on oivallinen lisä!

Ei kommentteja: