keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Jared Diamond: Tykit, taudit ja teräs - Ihmisen yhteiskuntien kohtalot


Tammikuu on ollut todella vaisu lukukuukausi, mistä saan syyttää tätä opusta. Reilun 450 sivun lukemiseen olen saanut kulutettua kuukauden verran. Mistähän johtuu, että toisinaan lukemansa ymmärtäminen ja sisäistäminen on todella hidasta. Jos lasketaan yhteen kaikki ne kerrat kun olen joutunut palaamaan taaksepäin ja lukemaan samat lauseet kahteen-kolmeenkin kertaan, olen varmaan yhteensä lukenut kirjan jo ainakin kahdesti. Enkä voi edes syyttää tekstiä kovin vaikeaselkoiseksi, sillä sisältö oli hyvinkin ymmärrettävää. Aivot eivät vain olleet mukana lukiessa. Yhtenäkään päivänä.

Kirjassa siis kerrotaan maailman eri yhteiskuntien synnystä ja kohtaloista. Erityisesti paneudutaan siihen, miksi juuri eurooppalaiset valloittivat muita maita ja maanosia. Miksi asialla eivät olleet kiinalaiset? Tai miksi Inkat eivät rakentaneet valtamerialuksia, keksineet aseita ja purjehtineet valloittamaan Eurooppaa ja tappaneet meitä lähes sukupuuttoon omilla taudeillaan? Onko syynä yksinkertaisesti eurooppalaisten kansojen ylivoimaiset älylliset piirteet, jotka edesauttoivat meitä purjehtimaan valtameren yli ja valloittamaan tyhmemmät ja puolustuskyvyttömät alkuperäiskansat? Kirja käsittelee kaikkien maanosien ihmisten historiaa melko monipuolisesti, alkaen ruoan tuotannosta ja kotieläimien kesyttämisestä (jotka ovat ensimmäiset edellytykset monimutkaisempien yhteiskuntien kehittymiselle) ja jatkuen kirjoituksen keksimiseen, kielen ja kulttuurin levittäytymiseen ja tautien tappavuuteen.

Paljon ajatuksia herättävä kirja, joka on saanut myös Pulitzerin palkinnon vuonna 1998. Tiedän nyt kaiken tietämisen arvoisen ruoan tuotannon aloittamisesta eri maiden metsästäjä-keräilijä yhteisöissä, enkä halua lukea siitä aiheesta enempää vähään aikaan. Muuhun kuin ruokaan ja kotieläimiin keskittyvät osuudet kirjasta olivat kuitenkin erittäin mielenkiintoisia, erityisesti kielten ja kirjoituksen kehittyminen, sekä kielitieteilijöiden tutkimuksista kertovat kohdat. 

Ei kommentteja: