lauantai 19. tammikuuta 2013

Joshua Foer: Kaiken muistamisen taito


Muistiteemalla jatketaan. Edellinen lukemani kirja oli fiktiivinen kuvaus muistinmenetyksestä, nyt käsitellään päinvastaista asiaa, muistin parantamista. Kirjan nimestä voisi päätellä sen olevan itseapu-kirja tai opas, jonka avulla kukin voi harjoituttaa muistiaan. Toki kirjassa kerrotaan niksejä ja tapoja, joiden avulla esimerkiksi numerosarjojen mieleenpainaminen helpottuu, mutta jos todella on kiinnostunut petraamaan omaa muistiaan,  joutuu etsimään lisäapua muista lähteistä. Lisäksi kerrotaan paljon muistamisen ja muistin historiasta ja siitä, miten ollaan päädytty nykytilanteeseen, jossa kukaan ei oikeastaan muista enää mitään ilman "ulkoisia muisteja", kuten kännykän numeroluetteloa. Ennen kaikkea kirja kertoo kuitenkin kirjoittajan itsensä matkasta Usa:n muistimestaruuskilpailuihin.

Foer on toimittaja, joka sattui olemaan edellisissä muistimestaruuskilpailuissa tekemässä niistä juttua lehteen. Hän tapasi useita muistiurheilijoita, jotka (ainakin minusta) vaikuttivat olevan toinen toistaan erikoisempia persoonia. Muisti ja muistaminen rupesi kiinnostamaan häntä enemmänkin ja hän sai kipinän ruveta treenaamaan omaa muistiaan. Valmentajakseen hän sai brittiläisen muistiurheilijan Ed Cooken, jonka kanssa yhdessä hän valmistautui seuraaviin Usa:n mestaruuskisoihin.

Vaikka voisi kuvitella ettei muistamisesta ja muistin kehittämisestä saisi ainakaan mielenkiintoista kirjaa aikaan, Foerin kirjoitustyyli on sopivan hauska pitääkseen otteessaan. Väliin mahtuu paljon asiaakin ja kirjaansa kirjoittaessaan hän kävi tapaamassa paljon mielenkiintoisia ihmisiä, joiden muistikapasiteetti ylittää jopa tutkijoiden ymmärryksen, muun muassa Sademies-elokuvan esikuvana olleen Kim Peekin.

Lopuksi vielä pettynyt huomautus kirjan suomennetusta nimestä, joka on juuri niin tylsä kuin vai voi olla. Alkuperäinen nimi, "Moonwalking with Einstein" ei olisi ollut kovin vaikea suomentaa mielenkiintoisesti, ja varmasti olisi kerännyt enemmän huomiota. Ja jos nyt pilkkua ruvetaan viilaamaan, suomennos on hyvin epätarkka. Kuten Foer itsekin toteaa, muistiurheilu ja muistin parantaminen ei auta juuri muuhun kuin numerosarjojen ja ehkä ostoslistojen muistamiseen. Muistiinpainaminen vaatii tietoista ajattelua ja vaivaa, joten arkielämässä auton avaimet hukkuvat edelleen, eikä ohimennen tavatun puolitutun nimi välttämättä muistu mieleen. 

Ei kommentteja: