keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Laurie Helgoe: Introversion voima


Olen aina ollut se ihminen, joka väsähtää baari-iltana jo heti puolenyön jälkeen. Juhlat, joissa on paljon itselleni tuntemattomia ihmisiä on ehdoton kauhistus, enkä voi käsittää kuinka kukaan voi oikeasti viihtyä sellaisissa tapahtumissa. Olen hiljainen, viihdyn yksin erinomaisesti, eikä minun todellakaan tarvitse olla yhteyksissä muihin ihmisiin jatkuvasti. Tähän saakka olen ajatellut olevani ehkä vähän omituinen, sulkeutunut ja ujo, erilainen kuin muut ihmiset ympärilläni. Siksi olikin ihanaa lukea kirjaa, joka oli kuin minusta itsestäni kirjoitettu.

Kirjailija on psykologi ja introvertti, joka haastaa kirjassaan vallitsevan käsityksen siitä, että maailmassa ei pärjää kuin olemalla ekstrovertti: avoin, sosiaalinen, ulospäinsuuntautunut ja kilpailuhenkinen. Nyky-yhteiskunta on rakennettu tälle mallille, mutta laajojen tutkimusten mukaan jopa yli puolet ihmisistä on enemmän introvertteja. Jako ei tietenkään ole mustavalkoinen, vaan ihmisillä on molempia ominaisuuksia vaihtelevissa määrin. Kirjassaan Helgoe kuvailee introvertteja luonteenpiirteitä ja mitä ne merkitsevät, sekä antaa ohjeita siitä, kuinka omasta "introverttiydestään" voi saada voimaa ja energiaa, sekä kuinka ekstrovertteihin ihmisiin tulisi suhtautua. Kirjan näkökulma on toki amerikkalainen, mutta perusperiaatteet ovat sovellettavissa täälläkin. Itseasiassa kirjassa ylistetään pohjoismaita, sillä täällä yhteiskunta on introvertimpi, kuten kaikki suomalaiset toki tietävät :)

2 kommenttia:

Riikka kirjoitti...

Kuulostaa mielenkiintoiselta. :) Täytyykin jossain vaiheessa lukea tuo, kun noilta akateemisilta pakkoluettaviltani ehdin. Lukaisin itse asiassa samasta aiheesta erään toisen teoksen tuossa lomalla; kyseessä siis Susan Cainin teos Hiljaiset - introverttien manifesti. Oli todella kiinnostavalla ja mukaansatempaavalla, mutta toisaalta myös informatiivisella tavalla kirjoitettu teos, suosittelen tutustumaan siihen, jos aihepiiri kiinnostaa enemmänkin. :) Cain on toki myös amerikkalainen, mutta puhuu esimerkiksi aasialaisista kulttuureista ja niiden suhteesta introversioon ja ekstroversioon.

Miiru kirjoitti...

Itseasiassa katsoin Cainin esitelmän introversiosta pari päivää sitten, se oli myös todella hyvä. Tässä linkki jos jotakuta kiinnostaa: http://www.ted.com/talks/susan_cain_the_power_of_introverts.html