sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Kirsi Vainio-Korhonen: Ujostelemattomat - Kätilöiden, synnytysten ja arjen historiaa


1700-luvulla kätilöitä ruvettiin vihdoin kouluttamaan muodollisesti pohjolassa, ensin Tukholmassa ja myöhemmin myös Turussa. Muualla euroopassa kätilöiden koulutus oli alkanut jo aiemmin. Kirja kertoo suomalaisten kätilöiden kouluttamisesta sekä työurasta niiltä osin kuin dokumentteja on ollut saatavilla. Kaikesta päätellen dokumentteja on säilynyt runsaasti niin koulutuksesta kuin esimerkiksi oikeudenkäynneistä, joissa kätilöitä on ollut todistamassa, sillä kirjassa seurataan monien kätilöiden työuraa ja henkilökohtaisia tapahtumia hyvinkin pikkutarkasti.

Kätilön työ mahdollisti naisille itsenäisen työnteon ja ansaitsemismahdollisuuden, se rinnastettiin käsityöläisammatteihin ja siihen kuului myös virkavelvollisuuksia kuten oikeudessa todistamista, tuon ajan naisille muuten lähes mahdottomia asioita. Kätilöt myös ansaitsivat melkoisia omaisuuksia sen ajan mittapuulla mitattuna. Kaikille kätilön ammatti ei kuitenkaan ollut mahdollinen tiukkojen pääsyvaatimusten takia.

Kirja antoi mukavan näkemyksen 1700-luvun naisten elämästä omalta suppealta kannaltaan, kertoen samalla myös sen ajan yhteiskunnallisista ja sosiaalisista normeista. Rohkeutta ja tahtoa ei näiltä naisilta puuttunut.

Ei kommentteja: